ovulacioni Tag

LEEP (loop electrosurgical excision procedure) përdoret për të larguar nga cerviksi qelizat jonormale apo prekanceroze me anë të një ansë e cila luan rolin e bisturisë elektrokirurgjikale. Mjeku e rekomandon këtë procedurë kur vëren ndryshime në qafën e mitrës gjatë kolposkopise apo kur rezultatet e Pap...

Hormoni luteinizues luan një rol të rëndësishëm në funksionin dhe zhvillimin seksual. Vlerat e hormonit luteinizues tek fëmijët janë të ulta dhe fillojnë të rriten në pubertet. Tek gratë LH kontrollon ciklin menstrual, nxit clirimin e vezës nga vezorja pra ovulacionin. Tek burrat, çlirimi i LH nga...

Në rastet e dhimbjeve abdominale ose parehatisë mund të mendohet për praninë e kisteve orvariale. Këto “xhepa” të mbushur me likuid ose me inde janë të shpeshta tek gratë. Jo të gjitha kistet ovariale janë të rrezikshme. Tipet e kisteve janë: -Folikulare: janë më të shpeshta dhe...

Ovulacioni ndodh një herë në çdo cikël menstrual, kur ndryshimet hormonale nxisin vezoren për të lëshuar një vezë. Kjo është koha e përshtatshmë për  të ngelur shtatzënë, pra një spermatozoid mund të fertilizojë vezën. Ovulimi ndodh 12-16 ditë përpara periodave të rradhës. Në këtë periudhë të...