shëndetiriprodhues Tag

A fillon vërtet kujdesi prenatal vetëm pasi të keni marrë një test pozitiv të shtatzënisë? Është e vërtetë që duhet të caktoni takimin tuaj të parë para lindjes sapo të zbuloni se jeni shtatzënë, por nuk ka arsye përse duhet të prisni derisa të mbeteni shtatzënë...

Sasi të larta të lëndëve toksike mund të jenë të rrezikshme për fetusin gjatë një shtatzënie. Disa këshilla për të ulur përdorimin e lëndëve me përmbajtje toksike: Shmangni përdorimin e aromave sintetike  Zgjidhni produktet e kujdesit personal dhe shtëpiak  me sa më pak kimikate  dhe përdorni...

Acidi folik është një formë e vitaminave B të quajtura folate. Folatet luajnë rol të rëndësishëm në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ndihmon në mirëformimin e tubit nervor tek fetusi. Ushqimet e pasura me acid folik janë cerealet, qitrot, perimet që kanë...

Mbipesha dhe obeziteti kanë ndikim të madh në shëndetin riprodhues. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, indeksi i mases trupore më i madh ose i barabartë me 25 kg/m2, konsiderohet si mbipeshë, kurse ai më i madh se 30 kg/m2 si obezitet. BMI-ja llogaritet duke pjestuar peshën me...

Vija e shtatzënisë, e njohur si ‘’Linea Nigra’’ është një vijë e errët e cila bëhet e dukshme rreth muajit të 5-të të shtatzënisë. Ngjyra e saj, kafe e ҫelur, theksohet me zhvillimin e shtatzënisë. Shfaqja e saj është më se normale dhe nuk ka asnjë...

Tre përfitimet e muzikës në shtatzëni: 1.Tek gruaja shtatzënë muzika ndihmon që ajo të qetësohet dhe të jetë në humor të mirë. 2.Tek fetusi, mendohet se nxitet proçesi i krijimit të qelizave dhe rritja e plasticitetit të trurit. 3.Tek i porsalinduri, testime të ndryshme tregojnë se muzika ndihmon...

Gjatë shtatzënisë gratë duhet të jenë shumë të kujdesshme nëse kanë mace si kafshë shtëpiake. Ato duhet të kenë dikë që kujdeset për macen dhe jashtëqitjen e tyre pasi feçet e maces mund të mbajnë një infeksion parazitar të quajtur toxoplasmozë. Në rast të infektimit me toksoplazmozë...

Muskujt abdominal të cilët duken si dy fasha paralele lidhem me njeri – tjetrin me anë të muskulit rectus. Por gjatë shtatzënisë këto dy muskuj janë në një gjendje të tensionuar për shkak të uterusit që rritet vazhdimisht. Pas lindjes disa gra kanë një gjendje të...

Shtatzënia jashtë mitrës ndodh kur një vezë e fertilizuar implantohet jashtë uterusit. Më shpesh ndodh në tubat e falopit (quhet shtatzëni tubare) por mund të implantohet edhe në qafën e mitrës apo në rajonin abdominal. Simptomat janë: Dhimbje në njërën anë të abdomenit Të përziera dhe marrje...