shëndetsi Tag

Nëse jeni shtatzënë, ndjekja e duhur e prenatale është jetike për shëndetin e bebit tuaj. Një pjesë e këtij kujdesi prenatal është monitorimi i shtatzënisë me rrezik të lartë. Në përgjithësi, rreth 8% e të gjitha shtatzënive kanë disa komplikacione të cilat nëse nuk trajtohen në...

Pasi nëna e re vjen në shtëpi ajo duhet të kujdeset për mënyrën e ushqyerjes në mënyrë që të grumbullojë energji për netët pa gjumë, rikuperimin fizik dhe ushqyerjen me gji. Duhet të konsumohet sa më shumë ujë, qumësht dhe lëngje frutash. Ushqimet me vlera të...

Laktacioni është proçesi i prodhimit të qumështit i cili fillon që në periudhën e shtatzënisë. Disa informacione mbi laktacionin për nënat e reja: 1-Dieta ushqimore mund të ndihmojë në shtimin e qumështit të gjirit. 2-Gjashtë muajt e parë të ushqyerjes me gji janë të domosdoshëm për bebin. Më...

Strijat janë një manifestim i ndryshimeve të menjëhershme në lëkurë si rezultat i çrregullimeve hormonale dhe çarjes të strukturës së kolagjenit dhe elastinës. Strijat shfaqen në zona të ndryshme si gjoksi, pjesa e sipërme e kofshëve apo abdomeni dhe shfaqen tek pothuajse 90% e grave shtatzëna. Pavarësisht...

Qafa e mitrës është pjesa cilindrike që lidh mitrën me vaginën. Para shtatzënisë, qafa e mitrës është e gjatë rreth 3-5 centimetra dhe gjatë shtatzënisë shkurtohet, bëhet më e butë për të bërë të mundur lindjen. Disa gra kanë qafën e mitrës më të shkurtër. Kur është...

Po. Ushqimet pikante nuk e dëmtojnë՞fetusin, por ato mund t’ju bëjnë juve të ndjeheni jo mirë. Gjatë shtatzënisë shumë gra vuajnë nga djegia e stomakut dhe ushqimet pikante mund ta përkeqësojnë atë. Djegiet janë të zakonshme sidomos gjatë tremujorit të fundit kur bebi është i rritur dhe madhësia...

Zgjedhja e mjekut dhe e strukturës pranë së cilës do të kryhet ndjekja e shtatzënisë është mjaft e rëndësishme për çiftin. Pranë klinikës tonë do të gjeni jo vetëm profesionalizëm por edhe mbështetje në një nga rrugëtimet më të bukura të jetës, atë drejt prindërimit. Për më...

Sistemi imunitar pëson ndryshime gjatë shtatzënisë. Këto ndryshime kontribuojnë në vazhdimin e shtatzënisë dhe mendohet se shkaktohen nga luhatjet hormonale që ndodhin tek gratë shtatzëna. Sistemi imunitar i nënës duhet të rregullohet në mënyrë që të mos e refuzojë foshnjën. Kjo arrihet duke ndryshuar aktivitetin e qelizave...

Zakonisht dhimbjet e para të këmbëve fillojnë të shfaqen në trimestrin e dytë të shtatzënisë. Kjo ndodh për shkak të peshës e cila fillon të shtohet dhe presionit të mitrës e cila është në zgjerim të vazhdueshëm dhe ngadalëson kthimin e gjakut nga këmbët në zemër. Ju mund...

Kur nëna merr shumë peshë gjatë shtatzënisë mund të vendosë në rrezik shëndetin e saj dhe të bebit. Shtimi i madh në peshë, mbi 12 kg për shembull, ndikon në presionin e gjakut, në rritjen e rrezikut të lindjes së parakohshme, diabetit gestional dhe lindjes çezariane. Pesha...