shërbimeGliozheni Tag

Shumë gra shtatzëna kanë të përziera sidomos gjatë trimestrit të parë por disa të tjera përgjatë gjithë shtatzënisë. Disa opsione për të menaxhuar të përzierat: -Të shmangen ushqimet që përkeqësojnë të përzierat - Të merren ushqimet në sasi të vogël dhe shpesh - Midis vakteve të pihen lëngje në...

PCOS është sindroma e ovarit policistik e cila ndikon në funksionin e ovareve. Karakteristikat kryesore janë: - Menstruacione të çrregullta - Nivele të larta të androgjeneve - Ovare policistike Ovaret policistike përmbajnë një numër të madh të folikujve, ku secili përmban ovocite. Në kushtet e PCOS, folikujt nuk arrijnë të...

Çdo shtatzëni është e ndryshme dhe nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se si do të jetë shtatzënia e ardhshme. Gjithsesi nëse gjatë shtatzënisë të parë ka patur ndërlikime të tilla si lindja e parakohshme, presioni i lartë i gjakut, preeklampsia, diabeti gjestacional, kufizimi i...

Infertiliteti është pamundësia për të konceptuar një shtatzëni pas një viti (ose më gjatë) të marrdhënieve seksuale  të  pambrojtura apo përjetimi i humbjeve të përsëritura të shtatzënive . Problemet e infertilitetit në çift mund të vijnë prej burrit dhe gruas së bashku ose prej vetëm njërit...

Androgjenet janë hormone të cilat kontribuojnë në rritje dhe në riprodhim si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat. Prodhimi i androgjenëve tek gratë zvogëlohet me rritjen e moshës. Në kohën kur një grua është 40 vjeç, nivelet e saj të androgjenëve janë rreth gjysma e atyre...

Gjatë shtatzënisë trupi ndryshon duke krijuar një mjedis të përshtatshëm për fëmijën. Organizmi ka nevojë për më shumë gjak gjatë kësaj periudhe. Si pasojë e rritjes së numrit të qelizave të gjakut, nevojiten më shumë elementë si hekuri, vitamina B12 dhe acidi folik, mungesa e të...

Mbipesha ose obeziteti mund të ndikojnë në arritjen e një shtatzënie. Tek gratë, shëndetit i tëpërt çon në: -Çrregullime hormonale -Probleme me ovulimin -Cikël menstrual të çrregullt Rritja në peshë lidhet shpesh herë me sindromën e ovareve policistike, i cili është një shkaktar i zakonshëm i infertilitetit. Ndërsa tek meshkujt mbipesha...

Braxton Hicks janë kontraktime të herë pas hershme të mitrës të cilat mund të jenë të pranishme që në fillim të shtatzënisë. Kontraktimet Braxton Hicks mund të ngatërrohen me kontraktimet e rregullta por ka disa ndryshime mes tyre të cilat janë: Kontraktimet Braxton Hicks: Nuk janë të rregullta...

Qafa e mitrës është pjesa cilindrike që lidh mitrën me vaginën. Para shtatzënisë, qafa e mitrës është e gjatë rreth 3-5 centimetra dhe gjatë shtatzënisë shkurtohet, bëhet më e butë për të bërë të mundur lindjen. Disa gra kanë qafën e mitrës më të shkurtër. Kur është...

Po. Ushqimet pikante nuk e dëmtojnë՞fetusin, por ato mund t’ju bëjnë juve të ndjeheni jo mirë. Gjatë shtatzënisë shumë gra vuajnë nga djegia e stomakut dhe ushqimet pikante mund ta përkeqësojnë atë. Djegiet janë të zakonshme sidomos gjatë tremujorit të fundit kur bebi është i rritur dhe madhësia...