shoqërieshëndetshme Tag

Shumica e femrave gjatë muajve të shtatzënisë, raportojnë se ëndrrat e tyre i ndjejnë më reale se më parë. Trupi kalon shumë ndryshime gjatë kësaj periudhe dhe gjendjet emocionale, fizike dhe mendore janë të lidhura ngushtë me çdo ndryshim. Ndryshimet hormonale mund të ndikojnë në emocionet dhe...

Shumë gra shtatzëna kanë të përziera sidomos gjatë trimestrit të parë por disa të tjera përgjatë gjithë shtatzënisë. Disa opsione për të menaxhuar të përzierat: -Të shmangen ushqimet që përkeqësojnë të përzierat - Të merren ushqimet në sasi të vogël dhe shpesh - Midis vakteve të pihen lëngje në...

Në mënyrë që të arrihet një shtatzëni duhet që mitra të jetë e gatshme për të pritur embrionin. Endometri luan rol kryesor në implantimin e embrionit. Për të vlerësuar anomalitë e kavitetit uterin dhe dritaren e implantimit mund të kryhet testi i pranueshmerisë së endometrit. ERA rrit...

Braxton Hicks janë kontraktime të herë pas hershme të mitrës të cilat mund të jenë të pranishme që në fillim të shtatzënisë. Kontraktimet Braxton Hicks mund të ngatërrohen me kontraktimet e rregullta por ka disa ndryshime mes tyre të cilat janë: Kontraktimet Braxton Hicks: Nuk janë të rregullta...

Dhurimi i vezëve është një program gjatë së cilit një grua i dhuron vezët e saj një gruaje tjetër dhe më pas këto vezë do të përdoren për një cikël FIV. Vezet e dhuruara do të përdoren nga gruaja e cila: -Ka ovare që nuk prodhojnë veze...

Mjeku gjinekolog mund të kryejë biopsi endometriale e cila rezulton në marrjen e një pjese indore nga endometriumi për qëllim studimin e tij. Rezultatet e biopsisë mund të tregojnë: -Praninë e infeksioneve që shkaktojnë endometritin -Praninë e polipeve ose fibromave të cilat shkaktojnë gjakderdhje jonormale -Praninë e qelizave kancerogjene -Mënyrën...

Pap testi është një ekzaminim që shërben për të testuar praninë e kancerit të qafës së mitrës tek gratë. Konstatimi i hershëm i qelizave kancerogjene rrit mundësinë e kurimit. Gjithashtu Pap testi detekton ndryshimet në qelizat kancerogjene të cilat tregojnë për zhvillimin e kancerit cervikal. Në...

Gratë shtatzëna janë kureshtare të dinë se si do të kuptojnë se ka ardhur momenti i lindjes. Disa nga shenjat që njoftojnë se ka filluar aktiviteti i lindjes janë: -Bebi tashmë ka zbritur në pelvis duke marrë pozicionin e nevojshëm për të dalë. Pozicionimi ka filluar...

Shpeshherë ekografia morfologjike quhet edhe eko strukturale pasi mjeku gjinekolog mund të shikojë strukturën e fetusit. Kjo eko mund të kryhet ndërmjet javës së 19-20-të të shtatzënisë. Gjatë ekzaminimit mjeku mund të: -Konfirmojë që zemra e fetusit rreh -Vërejë shtatzënitë e shumfishta -Masë madhësinë e fetusit -Vlerësojë pozicionin e placentës -Shikojë...

DIU është një pajisje intrauterine që përdoret si metodë kontraceptive. Pajisja ka formën e T-së, vendoset në uterusin e gruas nga mjeku gjinekolog dhe çliron hormonin progestinë. Për të parandaluar shtatzëninë, DIU: - Trash mukusin në qafën e mitrës me qëllim ndalimin e fertilizimit të vezës nga spermatozoidi -...