shtatzëni Tag

Shumica e femrave gjatë muajve të shtatzënisë, raportojnë se ëndrrat e tyre i ndjejnë më reale se më parë. Trupi kalon shumë ndryshime gjatë kësaj periudhe dhe gjendjet emocionale, fizike dhe mendore janë të lidhura ngushtë me çdo ndryshim. Ndryshimet hormonale mund të ndikojnë në emocionet dhe...

Ka shumë hapa që mund të ndërmerrni në shtëpi për të lehtësuar hemorroidet. Këtu janë disa ide: - Bëni banjë në ujë të ngrohtë për 10 minuta disa herë në ditë. - Lëvizni shpesh dhe përpiquni të mos qëndroni ulur për një kohë të gjatë për të shmangur...

Ushtrimet aerobike në shtatzëni nuk duhet të ndërpritet në rastet e shtatzënisë pa komplikacione.  Gratë shtatzëna duhet të jenë të kujdesshme me kaloritë dhe me temperaturën e trupit gjatë stërvitjes.   Këshillohet që të kryhen 30 minuta ushtrimë fizike në ditë për të patur një shtatzëni të shëndetshme...

Laktacioni është proçesi i prodhimit të qumështit i cili fillon që në periudhën e shtatzënisë. Disa informacione mbi laktacionin për nënat e reja: 1-Dieta ushqimore mund të ndihmojë në shtimin e qumështit të gjirit. 2-Gjashtë muajt e parë të ushqyerjes me gji janë të domosdoshëm për bebin. Më...

Infertiliteti është pamundësia për të konceptuar një shtatzëni pas një viti (ose më gjatë) të marrdhënieve seksuale  të  pambrojtura apo përjetimi i humbjeve të përsëritura të shtatzënive . Problemet e infertilitetit në çift mund të vijnë prej burrit dhe gruas së bashku ose prej vetëm njërit...

Bi Testi është një test diagnostikues para lindjes i cili kryhet ndërmjet javës së njëmbëdhjetë dhe trembëdhjetë të shtatzënisë. ⠀ Ky test vlerëson rrezikun që fëmija të mbartë anomali gjenetike si psh. sindroma Down. Është një  ekzaminim jo invaziv ku me anë të një mostre gjaku...

Ekografia obstetrikale përdor valët zanore me frekuencë të lartë për të përftuar imazhin e embrionit ose fetusit tek gratë shtatzëna dhe për të përfituar imazhe të uterusit dhe ovareve. Ajo nuk ka efekte anësore dhe është metoda më e preferuar për të monitoruar zhvillimin e...

Avokadot janë të njohura si frutat që nxisin fertilitetin te të dyja gjinitë. Ato janë të këshillueshme të përdoren jo vetëm para konceptimit të një shtatzënie por edhe gjatë shtatzënisë. Avokadot përmbajnë sasi të larta të nutrientëve kyç si acidi folik dhe potasiumi që ndihmojnë në...

Shalqiri  është një frut i cili ofron shumë përfitime gjatë shtatzënisë. Këto përfitime fillojnë që nga reduktimi i enjtjes deri në reduktimin e të përzierave në mëngjes dhe cilësi më të mirë të lëkurës. Shalqiri është burim karbohidratesh, vitaminash dhe mineralesh.  Ai përmban rreth 91% ujë...

Amniocenteza është një procedurë në të cilën merret një sasi lëngu amniotik nga uterusi me qëllim testimin. Lëngu amniotik mbron fetusin gjatë periudhës së shtatzënisë. Ky fluid përmban qeliza fetale dhe proteina. Amniocenteza mund të kryhet për qëllime si: -Testimi gjenetik si psh për sindromën Down -Testimi i...