shtatzënieshëndetshme Tag

Pasi nëna e re vjen në shtëpi ajo duhet të kujdeset për mënyrën e ushqyerjes në mënyrë që të grumbullojë energji për netët pa gjumë, rikuperimin fizik dhe ushqyerjen me gji. Duhet të konsumohet sa më shumë ujë, qumësht dhe lëngje frutash. Ushqimet me vlera të...

Çdo shtatzëni është e ndryshme dhe nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se si do të jetë shtatzënia e ardhshme. Gjithsesi nëse gjatë shtatzënisë të parë ka patur ndërlikime të tilla si lindja e parakohshme, presioni i lartë i gjakut, preeklampsia, diabeti gjestacional, kufizimi i...

Strijat janë një manifestim i ndryshimeve të menjëhershme në lëkurë si rezultat i çrregullimeve hormonale dhe çarjes të strukturës së kolagjenit dhe elastinës. Strijat shfaqen në zona të ndryshme si gjoksi, pjesa e sipërme e kofshëve apo abdomeni dhe shfaqen tek pothuajse 90% e grave shtatzëna. Pavarësisht...

Kafka e fëmijës së palindur është e përbërë nga kocka të ndara të cilat ende nuk janë të lidhura tërësisht me njëra tjetrën. Kjo gjë bën që gjatë kalimit në kanalin e lindjes, koka e fëmijës të pësojë shtypje duke bërë që kafka e tij të...

Te gratë intolerante ndaj laktozës trupi nuk prodhon mjaftueshëm laktazë për të tretur laktozën, e cila gjendet kryesisht në qumësht si qumështi i lopës, i dhisë  dhe nënproduktet si kosi, djathi dhe akullorja. Nga ana tjetër produktet e qumështit përbëjnë burimin kryesor për kalçiumin dhe vitaminën...

Përdorimi i vaskës me ujë të nxehtë dhe shtatzënia mund të jenë një kombinim jo i sigurtë për shëndetin e bebit. Studimet kanë treguar se ekziston rreziku i defekteve të tubit nervor, anomalive të trurit apo të shtyllës kurrizore  tek fetusi në zhvillim. Shpenzimi i më...

Gjëndje të ndryshme mjekësore që mund të kontribuojnë në probleme të fertilitetit tek femrat janë: -Sindroma e  ovareve policistike -Çrregullime  të tiroides -Anormali uterine si polipet -Bllokimi i tubave të Fallopit -Endometrioza -Sëmundja autoimune e Lupusit -Çrregullime të ciklit menstrual Një jetesë e shëndetshme mund të përmirësojë fertilitetin, e cila konsiston në: -Mbajtjen e...

Pirja e alkoolit ndikon negativisht në fertilitet. Efektet e alkoolit në hormonet tuaja mund të shkaktojnë ovulacion të çrregullt ose mungesë  të ovulimit duke e bërë më të vështirë procesin për çiftet që dëshirojnë të kënë një fëmijë. Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të ketë...

Nivelet e larta të glukozës në gjak në mënyrë konstante, sidomos në 8-të javët e para të shtatzënisë mund të dëmtojnë bebin. Është e rëndësishme të monitorohet niveli i sheqerit në gjak dhe rekomandohet që vlerat e hemoglobinës së glukozuar- HbA1c të jenë  nën 7% gjatë...

Shtatzënia zakonisht zgjat 40 javë ose 280 ditë nga dita e parë e periodave të fundit. Por tek disa gra mund të zgjasë më shumë. Disa nga arsyet përse kjo ndodh janë: -Mund të jetë shtatzënia e parë -Gruaja mund të ketë probleme mbipeshe -Mund të jetë llogaritur në...