Testim jo invaziv para lindjes, NIPT

Testim jo invaziv para lindjes, NIPT

NIPT (Noninvasive  Prenatal Testing) është një mënyrë testimi për çrregullime gjenetike të mundshme tek fetusi. NIPT arrin të analizojë ADN-në fetale, e cila qarkullon në gjakun e nënës.

Për realizimin e kësaj analize nuk do të “shqetësohet” as bebi dhe as nëna, sepse mjafton një mostër gjaku e marrë nga nëna. Ky test përcakton edhe seksin e fëmijës.

NIPT mund të kryhet duke filluar nga java e 10-të e shtatzënisë dhe ka një besueshmëri deri në 99% për sindromën Doën.

Këshillohet të kryhet në rastet kur:

– Analiza të mëparshme tregojnë rrisk të lartë për sëmundje gjenetike. (Bi-test, etj.)

– Kur mosha e nënës është e lartë.