Toksplasmoza në shtatzëni

Toksplasmoza në shtatzëni

Toksoplasmoza është një infeksion i zakonshëm i shkaktuar nga paraziti T. gondii, por në rastin kur gruaja është shtatzënë ky infeksion bëhet tejet i rrezikshëm pasi mund të kalojë edhe tek fëmija.

Në rast se bebi infektohet mundet ti shkaktohen probleme serioze shëndetsore si verbëri dhe dëmtime të trurit.

  1. gondii nuk kalon nga një person tek tjetri, por rolin kryesor në tejçimin e parazitit tek njerëzit e luajnë macet. Prandaj këshillohet kujdesi dhe higjena maksimale kur shtatzëna ka mace në shtëpi. Mishi dhe vezët e pagatuara mirë, apo qumështi jo i pasterizuar janë gjithashtu burim potencial për toksoplasmozën dhe parazitë të tjerë.

Këshillohet të bëhet testimi për këtë infeksion qoftë edhe kur gruaja është ende duke e planifikuar një shtatzëni ose në vizitën e saj të parë.